utorak, 18. kolovoza 2015.

Služba za zapošljavanje u ZDK: direktoru regres od 2.800KM radnicima otkazi i mobing

Poslanik i zamjenik predsjedavajuće Skupštine Zeničko-dobojskog kantona Jasmin Duvnjak uputio je javni poziv privremenoj upravljačkoj strukturi Javne ustanove Služba za zapošljavanje ZDK, da se odmah ispoštuju zaključak kantonalne Skupštine i hitno smijeni menadžment te službe.
Prema ranijem zaključku Skupština ZDK je zatražila smjenu aktuelnog direktora Ratka Orlandića, i to “zbog lošeg i nesavjesnog poslovanja, rastrošnosti, narušenih međuljudskih odnosa, mobinga, zapošljavanja po stranačko-porodičnim linijama, slabih mjera borbe protiv nezaposlenosti, te zbog činjenice da je Vlada Kantona odbila dopunjeni izvještaj o radu Službe za zapošljavanje za 2014.godinu“.
Duvnjak naglašava da se u toj ustanovi iz dana u dan stanje pogoršava, da direktor provodi nezapamćene represije i pritiske na uposlenike-neistomišljenike, da radnicima dodjeljuje otkaze i u trenucima dok su na bolovanju, da se krše Statut i Pravilnik o radu te da se u vrijeme ekonomske krize ne poštuje program mjera štednje, “pa se direktoru isplaćuje regres od skoro 2.800 KM“.
On konstatuje da su pojedini politički moćnici i mešetari, zbog ličnih interesa, mjesecima opstruirali toliko neophodne promjene u Službi za zapošljavanje.
Duvnjak u pisanoj izjavi za javnost navodi da očekuje da nadležna tužilaštva, inspekcije i policijske agencije, još jednom, ozbiljno i odgovorno, ispitaju veoma jasne i konkretne navode o nepotizmu i zapošljavanju po stranačko-porodičnim linijama u toj ustanovi.
- Krajnje je vrijeme da naše društvo krene u otvorenu i bespoštednu borbu protiv korupcije, posebno zloupotreba prilikom zapošljavanja – naveo je Duvnjak.

Nema komentara:

Objavi komentar