Na tržište BiH pristižu velike količine rashlađenog mesa lošijeg
kvaliteta, koje danima putuje iz inostranstva, a koje završava na
policama trgovinskih radnji i prodaje se kao svježe, upozorili su iz
Spoljnotrgovinske komore (STK) BiH.
Oni su naveli da to direktno
pogađa primarnu proizvodnju mesa u BiH, ali su i potrošači prevareni,
jer kupuju starije meso misleći da je svježe.
Nemanja Vasić,
predsjednik STK BiH, rekao je da nadležna ministarstva u BiH pokušavaju
da riješe ovaj problem na način da se to rashlađeno meso na policama
deklariše, kako bi potrošači vidjeli da je ono iz Italije, Holandije,
Njemačke ili drugih zemalja i da nije domaće.
"Nije sporno da se
uveze zamrznuto meso, jer nema domaćeg, ali je sporno da se uvozi
jeftino, rashlađeno meso i da se prodaje kao svježe. Jer se zna da uvoz
traje nekoliko dana, a po pravilu svježe meso se u roku od tri dana mora
prodati ili povući iz prodaje", rekao je Vasić i dodao da su kupci,
praktično, ti koji su prevareni, jer kupuju starije svinjsko meso, koje
je došlo iz uvoza po nižoj cijeni.
Mišo Maljčić, predsjednik
Udruženja uzgajivača svinja RS, rekao je da je očigledno veliki problem u
popustljivosti i propustljivosti kontrolnih organa u BiH.
"Uvoznički
lobi konstantno nastoji da se domogne što jeftinije sirovine, a na
tržištu uopšte ne nastoji da olakša našim potrošačima, da bar obaraju tu
cijenu mesa kupcima, nego jednostavno ostvaruju klasičan profit u
dogovoru s carinskim i kontrolnim organima koji im to dopuštaju", kazao
je Maljčić. On je dodao da se meso, nakon klanja, u roku od 24 sata može
prodavati kao svježe meso, što je propisano svim
veterinarsko-inspekcijskim pravilnicima. Međutim, on je istakao da na to
niko ne obraća pažnju. Kazao je da i oni imaju informacije u pojačanom
uvozu rashlađenog mesa, koje se u BiH prodaje kao svježe, ali je rekao
da niko od proizvođaža ne može doći do tačnih podataka o tom uvozu. Sve
to, kako je rekao, uništava domaću proizvodnju, koja više ne može
zapošljavati i plaćati obaveze "zbog šake pojedinaca koji urušavaju
cijeli sistem".
"Kod nas se uvoze niže kategorije mesa, lošijeg
kvaliteta, sve ono što u Evropi neće da jedu, kao što su plećke, juneći
flamovi, vrat, glave i ostalo", rekao je Maljčić.
Nema komentara:
Objavi komentar