utorak, 14. srpnja 2015.

Incident s Vučićem planiran van BiH, koja je uloga Ibrana Mustafića?

Incidentna situacija na obilježavanju 20. godišnjice od genocida u Potočarima 11. jula 2015., a u kojoj je premijer Srbije Aleksandar Vučić napadnut od strane šačice ljudi još uvijek je tema broj jedan u Srbiji i BiH, piše novinska agencija Patria.
Različite verzije priča dolaze iz Srbije, a koje olako prihvataju i bh. mediji, pa je tako danas plasirana priča o izvjesnom Asimu, a čiji je identitet naknadno objavila Patrija, a koji je označen kao organizator ovog incidenta.
Novinska agencija Patria od izvora iz bh. obavještajnih struktura saznaje da se organizacija inicidenta odvijala preko Ibrana Mustafića, nekadašnjeg dugogodišnjeg člana Organizacionog odbora za obilježavanje genocida u Srebrenici, a koji ima stalne kontakte sa strukturama u Bezbjedonosno-informativnoj agenciji Srbije (BIA) te određenim osobama u Tužilaštvu Srbije.
Više svjedoka potvrdilo je da je Mustafić noć prije 11. jula vrlo agresivno galamio po Potočarima, odnosno upućivao je neprimjerene riječi u Memorijalnom centru gdje leže kosti više od 6.000 ubijenih nedužnih Bošnjaka.
- Mustafić se vrlo grubo ponašao i imao je primjedbe na rad Organizacionog odbora – kaže naš izvor.
Mustafić je od ranije poznat po incidentima u Srebrenici, a njegova saradnja sa BIA-om i Tužilaštvom Srbije prema dobro obaviještenim izvorima rezultirala je time, da bi Mustafić navodno trebao svjedočiti protiv Nasera Orića, a koji se sumnjiči za navodne zločine nad Srbima u Zalazju kod Srebrenice.
Plan je skovan sa opozicijom Vučića, odnosno onom strujom u Srbiji koja je desno orijentirana i kojoj smeta što je Vučić pružio ruku pomirenja prema Bošnjacima i BiH – dodaje naš sagovornik.
U prilog ovoj činjenici su i postupci majki Srebrenice i povratnika koji su odmah izrazili nezadovoljstvo ovim postupkom pojedinaca. Jasno je bilo da su porodice žrtava prihvatile Vučića, kao i njegovu ruku i korak ka pomirenju.
Još jedna interesanta stvar, jeste transparent na kojem je napisana izjava Vučića koju je izrekao odmah na početku agresije na BiH „Za jednog Srbina ubit ćemo stotinu muslimana“.
Ovaj transparent dužine deset i više metara bio je istaknut u dijelu gdje su sve delegacije prolazile, a važno je istaći da ga nije bilo lako unijeti, pa se može zaključiti da je sve unaprijed dobro osmišljeno.
I trajanje incidentne situacije, oko dvije minute, mnogo kazuje, a šokirana lica prisutnih dokaz su da su samo pojedinci sve isplanirali, ali ipak ljudima nije bilo do toga, te su se na poziv reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića okrenuli ka Kibli i počeli namaz.
Prema riječima više očevidaca koji su bili na licu mjesta, psovke i uvrede koje su upućene Vučiću nisu svojstvene bosanskom jeziku, a izgovarane su akcentima koji se ne govori u BiH. I sam Vučić je po dolasku u Srbiju kazao da ga je napala grupa navijača iz Srbije.
Kako tvrdi više naših izvora iz sigurnosnih i obavještajnih struktura ovaj incident je planiran izvan BiH, a usmjeren je ka tome da izazove netrpeljivost i zaustavi proces pomirenja.
Također, ne može da se ne postavi pitanje zašto je staza kojom je išao Vučić bila tako uska i kako su to sigurnosne agencije dozvolile redatelju Harisu Pašoviću da on odredi gdje će biti vozila službenih delegacija.
KO JE MUSTAFIĆ
Kontroverzni Ibran Mustafić autor je poprilično naivno napisane knjige „Planiraoni haos“ u kojoj tvrdi da je pad Srebrenice dogovorilo tadašnje bošnjačkog rukovodstvo u saradnji sa SAD-om.
Mustafić je među srpskim obavještajnim krugovima postao omiljen onda kada je počeo plasirati informacije putem srbijanskih medija da je u Srebrenici ubijeno između 500 i 1.000 Bošnjaka i to od strane sunarodnjaka kada su pokušali da se izvuku prema Tuzli, jer, kako Mustafić tvrdi, nisu bili podobni.
Također, veliki broj srbijanskih medija često ga koriste kao sagovornika koji okrivljuje bošnjačku stranu za navodne zločine nad Srbima, iako su njegove tvrdnje uvijek bez valjanih dokaza.

Nema komentara:

Objavi komentar