četvrtak, 2. srpnja 2015.

SDA I HDZ uvode SNSD u vlast i nude mjesto potpredsjednika FBiH

Poput zapete puške je Slaviša Mihajlović, potpredsjednik Skupštine Hercegbosanske županije i zastupnik SNSD-a u Domu naroda Parlamenta Federacije i još samo čeka  Dragana Čovića, šefa HDZ-a, da završi cijeli posao. Naime, ostalo je kako HDZ, u dogovoru sa  SDA-om  i uz pomoć svojih iz nekoliko drugih stranaka preciziraju način na koji će Milan Dunović (Demokratska fronta) biti “skinut” s položaja potpredsjednika Federacije kako bi na tu poziciju došao Mihajlović. “Operacija potpredsjednik” počela je prije desetak dana.

Prelazak na drugu fazu
Spremni smo biti dio parlamentarne većine u Federaciji – osobno je saopćio Mihajlović  i “maskirajući” slučaj dodao kako je uvjet da buduća federalna vlast bude “radila razvojne projekte koje će prepoznati srpski narod, pogotovo srpske povratničke općine”.
- Predsjednik Federacije Marinko Čavara, glavni Čovićev operativac u Federaciji, sastao se sa Mihajlovićem i dogovorili su se o ulasku SNSD u federalnu izvršnu vlast. Tom sastanku prisustvovala je i Lidija Bradara (HDZ), predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta FBiH, i podržala  dogovor. Neslužbeno saznajemo, kako se Mihajlović u  Mostaru  sastao sa Čovićem   i da su pažljivo “pretresli cijelu situaciju i shemu”.
-  Po informacijama do kojih smo došli, SNSD je u dogovoru s HDZ-om završio prvu fazu kada je riječ o federalnoj vlasti – uzeo je tri ministarske pozicije u Hercegbosanskom kantonu što mu je i bio glavni cilj u Federaciji. Druga faza je preuzimanje položaja potpredsjednika Federacije što bi SNSD-u bilo sasvim dovoljno da kontrolira situaciju u tom entitetu.
- SNSD je jedina srpska politička stranka koja ima kontinuitet u FBiH i time status nacionalnog identiteta Srba u Federaciji – poručio je Mihajlović. On je iz Drvara, liječnik je i član Glavnog odbora SNSD-a. Dobro upućeni u zbivanja u vrhu te stranke kažu kako je “mladi lav” Milorada Dodika i njegov džoker za “neke buduće poteze i akcije”. Mihajlović je  priopćio kako “netko mora zaštititi Srbe u Federaciji, a SNSD je  preuzeo tu obavezu i Republika Srpska će oštro reagirati prema svima koji omalovažavaju srpski narod i oduzimaju Srbima ustavna i sva druga ljudska prava i kroz oduzete pozicije u Federaciji i na državnom nivou”.
-Milan Dunović  nema namjeru podnositi ostavku, a njegova Demokratska fronta saopćila je kako će on ostati potpredsjednik Federacije do isteka mandata.  DF   nikada nije bio po mjeri, želji i potrebi HDZ-a, ali ni SDA i njenog šefa Bakira Izetbegovića pa je i pozicija Dunovića upitna bez obzira što je Željko Komšić kazao, kako smjena potpredsjednika Federacije neće lako ići.
Naši izvori kažu da Čavara  namjerno neće uvažiti ostavke i razriješi Milana Mandilovića, Aleksandra Remetića i Snježane Soldat s funkcija federalnih ministara iz DF-a kako bi tu stranku  formalno i konačno proglasio glavnim krivcem za političku krizu u Federaciji, postavio HDZ kao ključnog segmenta, stisnuo i pritisnuo SDA, što uključuje nagodbe i međusobne ustupke  i prisilio DF da povuče Dunovića. Ovo tim više  jer je po ustavnim ovlaštenjima, pozicija potpredsjednika Federacije puno važnija od ministarskih.

Formulacija za “široko polje”

Čavara je ekspresno uvažio ostavku ministra Reufa Bajrovića iz DF-a, s objašnjenjem kako nije poštovao odluke Vlade, institucija i Ustav FBiH, a ksko na rad DF-ovaca Mandilovića, Remetića i Soldat nema primjedaba. Činjenica kako su njih troje uradili sve isto kao Bajrović, za Čavaru ne važi pa su oni formalno-pravno i dalje ministri, iako obavljaju samo tehničke poslove  kako tri ministarstva ne bi bila blokirana. Na sjednice Vlade ne dolaze niti sudjeluju u donošenju  odluka.
Kako se može smijeniti aktualni potpredsjednik Federacije iz reda srpskog naroda s obzirom kako SDA i HDZ nemaju većinu u Parlamentu FBiH, nakon što je DF raskinuo koaliciju?  Prema Ustavu, to je gotovo pa nemoguća misija- predsjednik i potpredsjednici Federacije mogu biti smijenjeni ako su prekršili zakletvu ili su iz drugih razloga nedostojni obavljana  te dužnosti. Odluku o smjenjivanju donosi Ustavni sud FBiH koji, kako kaže Ustav, “postupa prema zahtjevu dvotrećinske većine glasova svakog od domova Parlamenta FBiH”. U Zastupničkom domu SDA i HDZ nemaju većinu, ali je imaju u klubovima Bošnjaka i Hrvata u Domu naroda. U Klubu Srba većinu ima SDP, a SNSD ima tri izaslanika.
Scenaristima smjene Dunovića u dobroj mjeri ide u prilog to što Dom naroda još nije ni  konstituiran. Prema ustavnim odredbama , svaki konstitutivni narod ima isti broj izaslanika, po 17, međutim,  Klub Srba ima 14 izaslanika – nedostaju četiri koja ni do dandanas nisu izabrana. Pravni stručnjaci kažu, kako se zbog toga lako mogu dovesti pod upitnik sve odluke  Doma naroda, zapravo proglasiti ništavnim, pa i odluka kojom je Dunović postavljen za potpredsjednika Federacije.
-Kako saznajemo, način za brzu smjenu Dunovića i postavljanje Mihajlovića za potpredsjednika FBiH, traži se i preko ovlasti koje ima Vlada.
PRVA

Nema komentara:

Objavi komentar