četvrtak, 9. srpnja 2015.

U Sarajevo stiže jordanska Kraljica Noor

Jordanska kraljica Noor svoje je humanitarne misije usmjerila na Bosnu i Hercegovinu već 1996. godine. Od tada, ostala je posvećena pravdi za žrtve etničkog čišćenja i njihove porodice, pa će u tom svojstvu boraviti u našoj zemlji i prigodom obilježavanja 20 godina genocida u Srebrenici.
Kraljica Noor bivša je povjerenica Međunarodne komisije za nestale (ICTM) od 2001. godine.
U Sarajevo će stići u četvrtak, a u subotu će prisustvovati komemoraciji u Potočarima.
Poznata je kao glasna zagovarateljica interkulturnog razumijevanja i prevencije sukoba. U fokusu njenog humanitarnog rada su izbjeglice, nestale osobe, siromaštvo, klimatske promjene i razoružanje. Njen rad na izgradnji mira usmjeren je na Bliski istok, Balkan, centralnu i jugoistočnu Aziju, Južnu Ameriku i Afriku.
Zaslužna je za promjenu razmišljanja o ženama u Jordanu i Bliskom istoku putem uvođenja programa za iskorjenjivanje siromaštva i osnaživanje žena, unapređenje mikrofinansija, zdravstva i umjetnosti.
Dugogodišnja je zagovarateljica arapsko-izraelskog mira i palestinskih izbjeglica, a trenutno se zalaže za raseljene iz Pakistana, Iraka i Sirije. 
Kraljica Noor bila je savjetnica i zagovarateljica međunarodne kampanje za zabranu nagaznih mina od 1998. godine, putovala je u centralnu i jugoistočnu Aziju, Balkan, Bliski istok, Afriku i Južnu Ameriku kako bi zagovarala zabranu ovog opakog oružja, pozivajući na humanitarnu pomoć i pravdu za stotine hiljada  žrtava minskih polja širom svijeta.
Ona je osnivačica Global Zero, međunarodnog pokreta koji radi na ukidanju nuklearnog oružja u cijelom svijetu.

Nema komentara:

Objavi komentar