ponedjeljak, 22. lipnja 2015.

Ahmet Davutoglu dolazi u Srebrenicu 22 juni 2015 Izmijenjeno 16:38 CEST Premijer Turske nakon odavanja počasti žrtvama u Potočarima, planira obići povratnike u Žepi.

Posjeta Srebrenici bit će prva posjeta Davutoglua Bosni i Hercegovini u svojstvu šefa turske vlade [Getty]
Turski premijer Ahmet Davutoglu će 11. jula doputovati u jednodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini kako bi prisustvovao obilježavanju 20. godišnjice genocida u Srebrenici, javlja Anadolija.
Izvor blizak Vladi Republike Turske je za Anadoliju potvrdio da će premijer Davutoglu prisustvovati obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici u Potočarima.
Očekuje se da se Davutoglu tom prilikom sastane i sa najvišim predstavnicima vlasti u BiH.
Isti izvor je kazao da je planirano da po završetku programa u Potočarima, Davutoglu posjeti i preživjele žrtve i povratnike u Žepi.
Posjeta Erdogana
Bit će to prva posjeta Davutoglua Bosni i Hercegovini u svojstvu šefa turske vlade.
BiH je nedavno posjetio predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan.
On se u BiH zadržao jedan dan, a u fokusu posjete je bila ekonomija.
Tokom sastanka sa članovima predsjedništva BiH potpisano je više memoranduma, sporazuma i ugovora o saradnji između  dvije zemlje.
Erdogan je poručio kako je posjeta Sarajevu bitna za obje zemlje kada je riječ o saradnji na svim poljima.
"Posjeta za nas je jako značajna i vjerujem da je ovo vrijeme u kojem smo posijali sjeme još jače saradnje, koja će dati još bolje plodove", rekao je Erdogan.
Jedan od primjera saradnje je, kako je Erdogan rekao, uvoz mesa iz BiH u Tursku, i to ga posebno raduje jer je trgovinska razmjena u prošloj godini značajno uznapredovala, posebno nakon što je Turska odobrila uvoz mesa iz BiH.

Nema komentara:

Objavi komentar