srijeda, 24. lipnja 2015.

Potpredsjednica Vlade Srbije podržala Rezoluciju o Srebrenici

Zorana Mihajlović, potpredsjednica Vlade Srbije i ministrica za građevinu, saobraćaj i infrastrukturu, jedina je ministrica koja je na sjednici Vlade, krajem prošle nedjelje, podržala tekst rezolucije o genocidu u Srebrenici, saznaje beogradski list Danas.
Premijer Srbije Aleksandar Vučić tražio je od ministara da se pojedinačno izjasne o rezoluciji koju je Velika Britanija, uz asistenciju Sjedinjenih Američkih Država i Holandije, pripremila za usvajanje u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.
Osim Zorane Mihajlović, u prvi mah rezoluciju je podržala i Jadranka Joksimović, ministrica za evropske integracije, ali je potom povukla svoju podršku i izjasnila se kao uzdržana.
Svi ostali ministri, njih 14 - glasalo je protiv.
Prema navodima sagovornika lista iz Vlade Srbije, donose Nezavisne, tokom izjašnjavanja nije bilo nikakve rasprave, razmjene mišljenja ili polemike; samo je jedan od ministara prokomentirao da, ukoliko je podrška rezoluciji dobra za državu i javni interes, on ne bi imao ništa protiv, dok se Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku, izjasnio unaprijed u smislu pune podrške premijerovom stavu, kakav god on bio.
Ostali ministri izjasnili su se negativno o tekstu rezolucije, bez ikakvih komentara. To je, između ostalog, i bio razlog zbog kojeg je premijer Srbije saopćio da Vlada Srbije ne podržava tekst rezolucije o Srebrenici.
Potpredsjednica Vlade Zorana Mihajlović jedina se do sada izjasnila da je spremna da ide s premijerom u Srebrenicu.
"Vlada Srbije poštuje i svoje i tuđe žrtve i radi na pomirenju u regionu", izjavila je ona, odgovarajući potvrdno na pitanje novinara da li bi i ona išla u Srebrenicu s premijerom ukoliko on bude išao.
Zorana Mihajlović visoka je funkcionerka Srpske napredne stranke, koja uglavnom okuplja nekadašnje članove Srpske radikalne stranke.

Nema komentara:

Objavi komentar