ponedjeljak, 22. lipnja 2015.

ZATVARA SE PANDORINA KUTIJA: Čaušević sumnjičeni, optuženi ili svjedok? Istraga protiv Kemala Čauševića u završnoj fazi. Glavni državni tužilac Goran Salihović najavio je u Parlamentu BiH da će optužnica u ovom predmetu biti podignuta vrlo brzo

Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH, rekao je za "Dnevni avaz" da je istraga u predmetu "Pandora", u kojoj su u junu prošle godine uhapšene 54 osobe pod sumnjom za organizirani kriminal, pranje novca te carinske i porezne utaje, u završnoj fazi.
Prošla je puna godina od spektakularne akcije Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u kojoj su uhapšeni i Kemal Čaušević, bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, Zdravko Cvjetinović, pomoćnik direktora UIOBiH, ali i Anes Sadiković zvani Kralj tekstila.
Na teret im se stavljalo da su budžet BiH oštetili za dvije milijarde KM te da Tužilaštvo ima čvrste dokaze protiv uhapšenih. No, nedugo zatim svi su oni pušteni na slobodu bez podizanja optužnice.
Čaušević, za kojeg je Tužilaštvo, naknadno, tvrdilo da je postao "saradnik ove pravosudne institucije", nikada nije potpisao nagodbu s Tužilaštvom niti je njegov status definiran - je li osumnjičeni, optuženi ili svjedok.
U međuvremenu, javnost su zatalasali njegovi povjerljivi iskazi dati tužiocu Dubravku Čampari, koji su procurili u javnost.
Prije nekoliko dana glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović najavio je u Parlamentu BiH da će optužnica u ovom predmetu biti podignuta vrlo brzo i da će biti obuhvaćen i Čaušević.

Nema komentara:

Objavi komentar