četvrtak, 25. lipnja 2015.

BiH treba 300.000 novih radnih mjesta da stigne najgorega u EU

Skoro 1,5 miliona stanovnika BiH je obeshrabreno i ne vjeruje da će ikada naći posao, a ako se tom broju pridoda stvarni broj nezaposlenih, dobijemo da su dvije trećine stanovništva ili nezaposlene ili neaktivne. Ovaj alarmantni podatak iskazan je u studiji Ekonomskog instituta u Sarajevu pod nazivom „Dijagnoza tržišta rada u BiH“.
Muamer Halilbašić, direktor ovog instituta, kazao nam je da su podaci dobiveni iz ankete koja je brojala uzorak od 30.000 ispitanih ljudi.
Imamo problem neaktivnih nezaposlenih. Broj jeste problem, ali je još veći ova neaktivnost. Ako znate da je 80 posto građana duže od godinu nezaposleno, a da 50 posto nema nikako radno iskustvo, ko će njih primiti ako ne rade toliko dugo, ako nema radnog iskustva – kaže Halilbašić.
On ističe da je naša država u usporedbi sa EU u broju zaposlenih odnosno nezaposlenih rangirana vrlo daleko čak i od zemalja koje i unutar EU slabo kotiraju.
Cilj strategije EU 2020 jeste stopa zaposlenosti od 75 posto. Da bismo mi dostigli zemlje koje su po toj stopi u EU najniže rangirane, kao Grčka, Hrvatska, Rumunija, Bugarska, moramo kreirati čak 300.000 radnih mjesta – kaže Halilbašić.
Upravo tu treba da se pokrene vlast, smatra Halilbašić i ističe da treba izmjenama zakona olakšati ljudima zapošljavanje i stjecanje novih znanja i iskustava.

Nema komentara:

Objavi komentar