ponedjeljak, 22. lipnja 2015.

Mladi iz Velike Britanije u Potočarima, neki nikad nisu čuli za genocid u Srebrenici

Ovo se više nikada ne smije ponoviti, poručeno je tokom posjete 17-očlane delegacije iz Velike Britanije koja je nedavno posjetila Srebrenicu.
Ova grupa mladih ljudi došla je u BiH kako bi naučila o svemu onome što se događalo u BiH tokom agresije, a prevashodno o genocidu kako bi dalje širili svoja saznanja u sredinama u kojima žive.
U zaštićenoj zoni UN-a u periodu od 10 dana srpska vojska masakrirala je više od 8.372 dječaka i muškaraca Bošnjaka nakon što su mirovne snage UN-a predale grad srpskom generalu Ratku Mladiću.
Posjetu je organizirala Nozmul Husar koja je kazala da je interes bio veliki interes za odlazak u BiH.
Kadija Allen (19) kazala je da je tokom posjete naučila da je govor mržnje korijen genocida.
Delegacija je posjetila mjesta masovnih grobnica, DNK laboratorije, a susreli su se i sa Udruženjem Majke Srebrenice i čuli njihove potresne sudbine.  
Sophie Thornton, 19, koji proučava međunarodne odnose i politiku na Sveučilištu u Birminghamu, kazala je da nikad prije čula za događaje u Srebrenici.
- Mislim da se to treba promijeniti i da takvo neznanje treba ispraviti. Od Majki Srebrenice čula sam njihove ispovijesti i naučile su me da je opraštanje put do mira – kazala je Thornton.

Nema komentara:

Objavi komentar