četvrtak, 25. lipnja 2015.

Dom naroda BiH odbio informaciju o radu državnog Tužilaštva: Ne zna se ko pije, ali država plaća

Informaciju o radu Tužilaštva BiH za 2014. delegati Doma naroda jučer nisu primili k znanju. Kako je navedeno u izvještaju, tužioci Posebnog odjela za ratne zločine su podigli 57 optužnica protiv 119 osoba, što je najveći broj zabilježen u historiji Tužilaštva i predstavlja povećanje od 84 posto u odnosu na broj iz 2013.
Kada su u pitanju krivična djela organiziranog kriminala i korupcije, tužioci tog odjela podigli su 58 optužnica protiv 261 osobe, a izrečene su kazne zatvora  ukupno od 167 godina i devet mjeseci. Delegat Kluba hrvatskog naroda Mario Karamatić (HSS) kazao je kako Tužilaštvo ne radi svoj posao.
Prikupljanje takse
- Imali smo priliku gledati spektakularna uhićenja, pa potom još spektakularnija puštanja. Tu se nije znalo ko pije, ali se vrlo dobro znalo ko plaća - institucije BiH, kazao je Karamatić.
Predsjedavajući Kluba Bošnjaka Halid Genjac (SDA) kazao je da informacija pokazuje da Tužilaštvo BiH ima problema u djelovanju, ali i da napreduje. Usvojeni su zaključci Ustavnopravne komisije Doma naroda, kojima se iskazuje potreba za intervencijom u Zakonu o krivičnom postupku BiH, da s ciljem rasterećenja Tužilaštva BiH od razmatranja najjednostavnijih krivičnih djela, za njih budu nadležna ona kantonalna i okružna. Po hitnom postupku usvojen je prijedlog zakona o izmjeni Zakona o Javnom RTV sistemu BiH, a kojim se omogućava prikupljanje RTV takse i funkcionisanje sistema. Karamatić je apelirao da se pod hitno izradi novi zakon.
- Tu bi se našla nužnost kanala na hrvatskom jeziku. Potrebno je napraviti korjenitu promjenu. Nije hrvatski jezik ako Darjan Babić pročita dnevnik. Moramo zadovoljiti i hrvatski narod, poručio je Karamatić.
Genjac je od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića zatražio informaciju o kupovini zgrada za smještaj institucija BiH. Genjac je dodao da je VMBiH u prošlom mandatu izdvojio oko 20 miliona KM za kupovinu objekata, veliki dio tih sredstava je potrošen i objekti su kupljeni. Međutim, naglasio je Genjac, značajan broj institucija kojima su objekti namijenjeni još nije uselio, te odbija smještaj iz raznih razloga. Zvizdić je kazao da se Služba za zajedničke poslove vodila orijentacionim standardom, ali da on u nekim slučajevima nije ispoštovan.
Prigovori na smještaj
- Najeklatantiji primjer su Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, Institucija ombudsmana, Agencija za razvoj visokog obrazovanja, te Institut za nestale. Oni su uputili prigovor zbog nedostatka prostora. Na posljednjoj sjednici VMBiH, Služba je dobila naredbu da se odmah preispita odluka o rasporedu uredskog prostora u Istočnom Sarajevu i Tuzli, vodeći računa o standardima i mislim da će brzo biti riješen problem, zaključio je Zvizdić.
Safet Softić, Fahrudin Radončić, Bariša Čolak, Ljilja Zovko, Sredoje Nović i Darko Babalj imenovani su iz Doma naroda u Zajedničku komisiju za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije, čime je konačno u potpunosti konstituisana i Parlamentarna skupština BiH. Delegati su usvojili i finansijski i godišnji izvještaj Centralne banke BiH za 2014, kao i izvještaj o radu Pravobranilaštva BiH za 2014.

Izmjene ugovora o granici sa Hrvatskom
Delegat Kluba Hrvata Martin Raguž (HDZ 1990) postavio je pitanje o dokumentima koji reguliraju pogranični promet BiH i Hrvatske, ocjenjujući da postoje veliki problemi u njihovoj primjeni. Predsjedavajući VMBiH Denis Zvizdić istakao je da je pokrenuta izmjena ugovora i sporazuma o granici, ali Hrvatska nije izrazila interes za izmjene. Zvizdić je najavio da će se zatražiti od Hrvatske da imenuje svoje članove u zajedničke komisije za izmjenu ovih dokumenata.

Nema komentara:

Objavi komentar