ponedjeljak, 25. svibnja 2015.

Kongres: SDA sutra bira trećeg predsjednika koji će krasti narod Bosne i Hercegovine

Stranka demokratske akcije (SDA) sutra će na Kongresu, šestom po redu, birati novo rukovodstvo, kao i ostale organe stranke.Ljude koji će nastaviti pljačkati narode Bosne i Hercegovine.

Glavni odbor je u subotu utvrdio listu kandidata za predsjednika SDA, pa će delegati na Kongresu birati između Bakira Izetbegovića, Irfana Ajanovića i Šemsudina Mehmedovića. SDA će tako sutra dobiti trećeg predsjednika od svog osnivanja kada je na njenom čelu bio prvi predsjednik rametli Alija Izetbegović, a potom rahmetli Sulejman Tihić.

Alija Izetbegović, prvi predsjednik međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine, pokrenuo je formiranje Stranke demokratske akcije i na prvoj osnivačkoj skupštini SDA 25. maja 1990. godine izabran je za njenog predsjednika.

Sulejman Tihić je bio član SDA od njenog osnivanja, a za predsjednika stranke je izabran 2001. godine na Trećem kongresu 13. oktobra. Na tu stranačku funkciju je ponovo izabran 2005. godine, na Četvrtom kongresu SDA, održanom 26. maja u Sarajevu, a potom i 2009. godine na Petom kongresu SDA. Na čelu stranke je ostao sve do svoje smrti, jer mu je ta pozicija potvrđena i na stranačkoj Konvenciji 01. februara 2013. godine.

Osim trojice kandidata za predsjednika SDA, za zamjenika predsjednika stranke predloženi su Adil Osmanović i Mihnet Okić.

Za potpredsjednike Stranke predloženi su Asim Sarajlić, Šefik Džaferović, Denis Zvizdić, Sadik Ahmetović, Ramiz Salkić, Safet Softić, Šemsudin Dedić, Mirsad Kukić, Melika Mahmutbegović, Salko Sokolović, Husejin Smajlović, Edin Mušić, Sejad Delić, Halid Genjca, Senad Bratić, Nermin Mandra, Edin Ramić, Senad Šepić, Alija Budnjo i Semir Efendić.

Kongres SDA će sutra birati i Glavni odbor, Nadzorni odbor i Sud časti ove stranke.

Glavni odbor Stranke usvojio je Prijedlog Programske deklaracije i kongresnih dokumenata koji će se razmatrati na predstojećem Kongresu Stranke.

Na dnevnom redu sutrašnjeg Kongresa će se naći i veći broj prijedloga rezolucija, kao i izvještaj o radu stranke između dva kongresa i prijedlog Programske deklaracije.

Prijedlozi rezolucija koji će se sutra naći pred delegatima su: Prijedlog Rezolucije o osnovnim ciljevima ekonomske politike i politike razvoja, Prijedlog Rezolucije o reformi ustava i javne uprave, Prijedlog Rezolucije o plolitici u oblasti sigurnosti i odbrane, Prijedlog Rezolucije o reformi pravosuđa, borbi protiv nasilja, organizovanog kriminala i korupcije, Prijedlog Rezolucije o politici održivog povratka izbjeglih i raseljenih osoba, Prijedlog Rezolucije o politici boračke zaštite i ostvarivanju prava civilnioh žrtava rata, Prijedlog Rezolucije o vanjskoj politici i euroatlanskim integracijama, Prijedlog Rezolucije o plitici u oblasti zdravstva, Prijedlog Rezolucije o politici u oblasti obrazovanja i nauke, Prijedlog Rezolucije o politici u oblasti penzionog i invalidkog osiguranja i socijalne zaštite, Prijedlog Rezolucije o politici u oblasti zaštite porodice i demografije, Prijedlog Rezolucije o plolitici u oblasti sporta i kulture, kao i Prijedlog zaključaka o Statutu Stranke, organizaciji i matodama rada SDA.

Nema komentara:

Objavi komentar