nedjelja, 31. svibnja 2015.

POLITIČKI BEZOBRAZLUK:U Federalnim ministarstvima vozači i kuriri donose važne odluke

U Bosni i Hercegovini moguće je sve, no svakoga puta iznenadi domišljatost i bestidnost bh. vlasti koje u sve pore društva instaliraju svoje kadrove bez obzira jesu li oni stručni ili ne. Revizori Ureda za reviziju institucija u FBiH u izvješću o poslovanju Federalnog ministarstva za prostorno uređenje za 2014. utvrdili su kako osobe s nedovoljno znanja ispituju akademske građane. Naime, u izvješću za 2013. godinu navedeno je da pojedini članovi, imenovani u povjerenstvima za polaganje stručnog ispita, koji su zaposlenici Ministarstva, obavljaju poslove tajnika u pojedinim povjerenstvima, a prema pravilniku o unutarnjoj organizaciji su raspoređeni na radnim mjestima vozača i kurira.

Rad povjerenstava

- Zbog svega navedenog se nije moglo potvrditi da su isti kompetentni obavljati navedene poslove, a bili su angažirani kao tajnici povjerenstava za polaganje ispita do 10. srpnja 2014. godine kada je doneseno rješenje o imenovanju tajnika
povjerenstava u kojem navedeni zaposlenici nisu imenovani u radu povjerenstava, stoji u revizorskom izvješću.
Navedeno povjerenstvo bavi se ispitivanjem stručnjaka iz oblasti arhitekture, građevinarstva, elektrotehnike, strojarstva i prometa. Za navedeno povjerenstvo u 2014. potrošeno je 33.490 maraka.
Ministarstvu na čijem čelu je u prošlom mandatu bio Desnica Radivojević revizori spočitavaju i isplate naknada raznim povjerenstvima. Naime, u izvješću koje je ocjenjeno mišljenjem sa zadrškom navode kako se ne može potvrditi opravdanost formiranja povjerenstava i isplate naknada članovima istih u neto iznosu od 23.850 maraka (bruto 29.378 maraka), s obzirom da se radi o poslovima koji su u nadležnosti Ministarstva i predstavljaju redovite poslove zaposlenih. Radi se o povjerenstvima za popis sitnog inventara, osnovnih sredstava, novčanih sredstava, obveza i potraživanja;
za provođenje postupka javnih nabava za potrebe Ministarstva; odabir izvođača radova i usluga pri dodjeli sredstava transfera; nadzor nad namjenskim utroškom sredstava danih transfera i druge. Ovaj problem nije zabilježen samo u ovom ministarstvu jer izvješća revizora u svakoj instituciji sadrže istu opasku.

Nepoštivanje zakona

Revizori smatraju i kako tekući transferi projekt utopljavanja zgrada radi uštede energije (887.652 marke) i projekti energetske učinkovitosti (120.000 maraka), kao i kapitalni transferi za zaštitu nacionalnih spomenika (398.787 maraka), nisu u cijelosti realizirani u skladu s odredbama odluka Vlade FBiH. U izvješću se navodi i kako odabir ponuđača za izvođenje radova i usluga na spomenutim projektima nije urađen u skladu sa Zakonom o javnim nabavama BiH.
Revizori su u izvješću skrenuli pozornost i na činjenicu da je Ministarstvo u prethodnom razdoblju (2008. – 2012. godina) pokrenulo aktivnosti na izradi prostornih i regulacijskih planova koji još uvijek nisu okončani (prostorni plan FBiH za razdoblje 2008. – 2028. godine, prostorni plan područja posebnih obilježja od značaja za FBiH “Autocesta na koridoru Vc” za razdoblje 2008. – 2028. godine, regulacijski plan povijesnog gradskog područja Počitelj za razdoblje 2008. – 2028. godine i regulacijski plan povijesnog gradskog područja Blagaj za razdoblje 2011. – 2021. godine).

Nema komentara:

Objavi komentar