utorak, 26. svibnja 2015.

Odabran zamjenik predsjednika SDA: Adil Osmanović dobio 574 glasa

Članovi Stranke demokratske akcije danas su u Sarajevu, na 6. kongresu odlučili: novi stranački predsjednik je Bakir Izetbegović s 590 glasova. Izvještaj izborne komisije prihvaćen je jednoglasno. Šemsudin Mehmedović je dobio 159 glasova, a Irfan Ajanović četiri glasa.
Bakir Izetbegović: Preostaje da ono što smo danas usvojili i uradimo
On je predložio liste kandidata za zamjenika predsjednika i za potpredsjednike SDA. Kandidati za zamjenika predsjednika bili su su Adil Osmanović i Mihnet Okić. Osim zamjenika predsjednika, SDA bira i potpredsjednike, Glavni odbor te druge stranačke organe.
Ko je Bakir Izetbegović?
Za zamjenika predsjednika SDA izabran je Adil Osmanović koji je osvojio 574 glasa. Mihnet Okić je skupio 134 glasa, dok je bilo devet nevažećih listića. Još uvijek se čeka službena objava ove informacije, ali više izvora iz SDA potvrdilo je da je Osmanović dobio nekoliko stotina glasova više od jedinog protukandidata, Mihneta Okića. Izborno povjerenstvo SDA uskoro bi trebalo objaviti rezultate izbora za zamjenika predsjednika stranke, kao i rezultate izbora za osam dopredsjednika SDA.
Na Kongresu, koji se održava u sarajevskoj Zetri, od 794 delegata prisustvovala su njih 703.
Među gostima Kongresa bili su predstavnici političkih stranaka: Marinko Čavara (HDZ BiH), Zvonko Jurišić (HSP), Mladen Ivanković Lijanović (NSRzB), Borislav Borenović (PDP), Emir Suljagić (DF), Predrag Kovač (SDS), Damir Mašić (SDP), Munib Jusufović (SBB), Sulejman Ugljanin (SDA Sandžak)...Gosti su i ambasadori Kuvajta, Mađarske, Palestine, Rusije, Saudijske Arabije i Irana.
Kongresu je, kao lični gost Bakira Izetbegovića, prisustvovao i Muzafer Čilek, turski biznismen iz Burse, počasni konzul i odnedavno savjetnik u kabinetu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Nema komentara:

Objavi komentar