utorak, 26. svibnja 2015.

Priština: Teroristi pokopani uz najviše počasti

Hiljade kosovskih Albanaca, među kojima i pripadnici nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), prisustvovali su danas pokopu osmorice naoružanih napadača ubijenih u sukobima s makedonskom policijom, koje je službeno Skoplje proglasilo teroristima.
Osam kovčega pokrivenih albanskim zastavama izloženo je u sportskoj dvorani u Prištini, a pokraj njih se izmjenjivala počasna straža muškaraca u vojnim uniformama, prenosi AFP.
“Odajemo im počast jer su sudjelovali u tri rata, na Kosovu (od 1998. do 1999.), u dolini Preševa (na jugu Srbije 2001.) i u Makedoniji (2001.), gdje su se borili za oslobođenje okupiranih albanskih teritorija”, rekao je za AFP zvaničnik Udruženja bivših boraca Oslobodilačke vojske Kosova Džavit Jašari.
“Isti je bio cilj njihove prisutnosti u Makedoniji” gdje su se 9. i 10. maja sukobili s policijom. U Kumanovu je poginulo 18 osoba, među njima i osam makedonskih policajaca”, rekao je Jašari.
“Ponosan sam što sam žrtvovao sina za albansku stvar, za Albance koji nemaju nikakva prava. Njegova porodica ponosna je što je dala mučenika za slobodu”, rekao je u suzama 72-godišnji Kerim Redža, čiji je sin Arben ubijen u Kumanovu.
Ni tridesetgodišnja Besa Kastrati ne skriva ponos jer je njezin suprug “umro žrtvujući se za svoj narod”.
“Oduvijek je sanjao o slobodi za sve Albance, bez obzira na to gdje žive”, kazala je.
Time Zumberi (60) u istom je sukobu izgubio sina Džafera, ali drukčije razmišlja.
“Da me poslušao, ne bi otišao u Makedoniju. Za sobom je ostavio troje djece”, rekao je.
Poginuli su pokopani na Groblju mučenika iznad Prištine, gdje je zadnje počivalište najpoznatijih članova OVK.

Nema komentara:

Objavi komentar