četvrtak, 21. svibnja 2015.

FINO I UKUSNO - Brza štrudla punjena makom

Danas smo raspoloženi za štrudle i to one punjene makom. Priprema ne predstavlja poteškoće, a sastojci su pristupačni. Krenimo:
Sastojci:
  • 150 g maslaca ili margarina
  • 2 dcl mleka
  • 2 kašike šećera
  • 1 jaje
  • 500 g brašna
  • 1 kesica suvog kvasca,10 g.
FIL:
  • 250 g maka
  • 1 šolja od 2 dcl mlijeka
  • 1 šolja šećera
  • 2 vanila šećera
Priprema:
Prvo pripremiti mak. Šećer, vanila šećer i mlijeko prokuhati pa preliti preko mljevenog maka. Ostaviti da se ohladi i da mak upije tečnost. Dakle, u 2 dcl mlakog mlijeka staviti kašikicu šećera i suhi kvasac, promiješati i ostaviti desetak minuta da naraste. Brašno, jaje, maslac, 2 kašike šećera i mlijeko sa kvascem umutiti mikserom u glatko tijesto. Podijeliti na dva dijela i odmah razvijati jufke, na 2-3 mm debljine i oko 30 cm dužine. Premazati makom, uvijte, gore premažite umućenim jajetom i odmah stavite da se peče. Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 40 minuta.

Nema komentara:

Objavi komentar