Sastojci:
- 150 g maslaca ili margarina
- 2 dcl mleka
- 2 kašike šećera
- 1 jaje
- 500 g brašna
- 1 kesica suvog kvasca,10 g.
- 250 g maka
- 1 šolja od 2 dcl mlijeka
- 1 šolja šećera
- 2 vanila šećera
Prvo pripremiti mak. Šećer, vanila šećer i mlijeko prokuhati pa preliti preko mljevenog maka. Ostaviti da se ohladi i da mak upije tečnost. Dakle, u 2 dcl mlakog mlijeka staviti kašikicu šećera i suhi kvasac, promiješati i ostaviti desetak minuta da naraste. Brašno, jaje, maslac, 2 kašike šećera i mlijeko sa kvascem umutiti mikserom u glatko tijesto. Podijeliti na dva dijela i odmah razvijati jufke, na 2-3 mm debljine i oko 30 cm dužine. Premazati makom, uvijte, gore premažite umućenim jajetom i odmah stavite da se peče. Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 40 minuta.
Nema komentara:
Objavi komentar