Činjenica je da je “moderni” čovjek tzv. zapadne civilizacije izloženiji
raku nego “primitivnije” kulture. Dr. Krebs kao jedno od mogućih
objašnjenja navodi podatak da pripadnici plemena Hunza dnevno
konzumiraju od 250 do 3000 miligrama vitamina B17 za razliku od
prosječnog Europljanina ili Amerikanca koji s uobičajenom prehranom
unese u prosjeku 2mg nitrilozida (vitamina B17). Pleme Hunza je staro
pleme stacionarno u sjevernom Pakistanu čiji pripadnici u pravilu dožive
preko 100 godina, a za rak kao bolest ne znaju. Njihova hrana ima
bogati udio vitamina B17.
Vitamin B17 u većim količinama možete pronaći u:
– košticama marelice, breskve i nektarine
– divljim kupinama
– trešnjama
– ribizlu
– košticama jabuke, kruške i šljive
– bobu
– gorkim bademima
– indijskom oraščiću
Ipak, najveća koncentracija vitamina B17 je u koštici marelice.
Kako koristiti vitamin B17?
Za
preventivu, dovoljno je redovito jesti hranu bogatu vitaminom B17.
Primjerice, pojedete li dnevno tri jabuke s košticama, opskrbit ćete
organizam dovoljnom količinom B17 za dnevne potrebe.
Što se
konzumiranja sjemenki marelica tiče, zdrav razum nalaže da ih se
odjednom ne pojede više nego što bismo pojeli svježih marelica. Dakle,
kad pojedete marelicu, razbijete košticu pa sažvačite i bademastu
jezgru. Općenito, preporučuje se konzumirati 5-7 sjemenki marelica na
dan.
Nema komentara:
Objavi komentar